On 2019 aasta majandustulemuste väljaselgitamise aeg

2019 majandusaasta tulemuste väljaselgitamise aeg on käes

Kui oled edukas olnud, tublisti kasumit teeninud ning plaanis dividende maksma hakata on esimeseks tingimuseks majandusaasta aruande kinnitamine ja esitamine Äriregistrile (üldjuhul).

Tuleb silmas pidada, et pärast dividendide maksmist ei jääks omakapital alla 2 500 eurot või vähem kui pool osakapitalist, arvestades kaasnevat tulumaksukulu.

Need osaühinguid kes on asutatud sissemakset tegemata ei ole lubatud dividende maksta ennem kui osakapital on sisse makstud.

Osakapitali sissemakse tehakse isiklikult kontolt, selgitusega osakapitali sissemakse. Peale seda tuleb esitada avaldus Äriregistrile ettevõtte andmete muutmise kohta, esitades panga poolt väljastatud tõendi sissemakse(te) kohta.

Pane tähele, et pank ise ei saada Äriregistrile neid andmeid, mida tihtipeale arvatakse.

Osakapitali sissemaksed tuleb deklareerida TSD lisal 7 kui on soov kunagi sissemakset maksuvabalt välja võtta.

Osakapitali sissemaksed deklareeeritakse selle kuu TSD deklaratsioonis, millal Äriregister on sissemaksed aktsepteerinud ehk äriregistris kaob märge “Asutatud sissemakseta”. Ainult raha laekumisest äriühingu pangakontole selgitusega “osakapitali sissemakse” ei ole piisav.

Maksudeklaratsioone, ka TSD lisa 7 saab maksukorralduse seaduse alusel parandada 3 aastat tagasiulatuvalt.

Alates 1. jaanuarist 2019 kohaldub regulaarselt makstavatele dividendidele madalam maksumäär 14% ehk 14/86 dividendide netosummast.

Seega saab residendist äriühing dividendide tulumaksuga maksustamisel kohaldada madalamat maksumäära 14/86 ja tavamäära 20/80.
Allikas: https://www.emta.ee/et/ariklient/tulu-kulu-kaive-kasum/muudatused/muudatused-dividendide-maksustamisel-alates-01012019

Äriühingul on kohustus dividendi väljamaksmisel kohaldada esmalt madalamat maksumäära (14/86) ja seejärel tavamäära (20/80).

Madalama maksumääraga maksustatakse dividendid, mille suurus on 1/3  2018.ja 2019.aastal väljamakstud ja maksustatud dividendide summast.

Kui madalama maksumääraga maksustatud dividendi saajaks on üksikisik, rakendatakse täiendavalt 7% tulumaksu kinnipidamist.

NB! Siinjuures tuleb arvestada sellega, et 7% tulumaksu summa arvestatakse brutosummalt (summa mis sisaldab kinnipeetud tulumaksu 7%), mitte väljamakselt.

Brutodividendide leidmine maksukohustuse 7 + 14% korral vaata tabelit RMP veebilehelt: https://www.rmp.ee/maksud/tulumaks/brutodividendide-leidmine-maksukohustuse-714-korral-abitabel või arvutada oma dividendi väljamakse summa dividendikalkulaatori abil.

 

Kui sul majandusaasta aruanne veel koostamata, võid ka minu poole pöörduda 🙂



Kindlasti on Sul tekkinud küsimusi.

Olen meeleldi valmis vastama Su küsimustele ja kaasa mõtlema
kuidas Sinu ettevõtte raamatupidamine võiks muretult sujuda...

Kindlasti on Sul tekkinud küsimusi.

Olen meeleldi valmis vastama Su küsimustele ja kaasa mõtlema
kuidas Sinu ettevõtte raamatupidamine võiks muretult sujuda...

OÜ Raamatupidamise ABC

Reg nr.: 11885728

Mustika tn 2, 11218, Tallinn